Časopis Zahrádkář
Popis
Časopis o zahradě pro celou rodinu. Informace pro okrasnou, ovocnou a zeleninovou zahradu, ochrana rostlin, odrůdy, novinky, zahrádkářské akce, poradna kalendárium. Pravidelná příloha Zahrádkářka pomůže s využitím a zpracováním úrody (recepty, bylinky, aranžování...).
Obsah vydání
Zahrádkář 5/2025: Zahrada jako učebnice života i místo hlubokého klidu
Nové vydání magazínu Zahrádkář je oslavou všeho, co kvete, zraje a roste s rytmem přírody. Nabízí čtenářům nejen praktické rady, ale i poetické zastavení u krásy okrasných květin, síly léčivých kořenů a pokladů školních zahrad, které spojují generace. Tento díl je jako procházka zahradou s moudrým průvodcem – s každým krokem objevujete víc.
Kalendária jako životní mapa zahrady
Tradiční a vyhledávaná rubrika Kalendárium se tentokrát dělí do tří částí – okrasné, ovocné a zeleninové zahrady. Každá sekce je zpracována zkušeným autorem a nabízí ucelený pohled na to, co právě v dané oblasti podniknout. Pavel Matiska rozebírá, jak povzbudit krásu okrasné zahrady – od správného řezu po citlivou péči o kvetoucí trvalky. Ivan Dvořák se věnuje ovocnářství a radí, jak pracovat s půdou, jak připravit stromy na sezónu plodů a čeho si všímat při květu. Vladimír Ferby pak prakticky a srozumitelně přibližuje, co čeká zeleninovou zahradu – sázení, přihnojování, ale i ochranu před škůdci.
Letničky k řezu: Květiny, které potěší dvakrát
Článek o letničkách určených k řezu do kytice je oslavou barvy, vůně a kompozice. Autoři přinášejí seznam druhů, které nejen okouzlí na záhonu, ale i dlouho vydrží ve váze. Vedle známých krás jako astry či cínií se objevují i méně časté, ale o to zajímavější druhy. Poradí, jak vybírat, kdy sklízet, jak správně řezat a jak prodloužit trvanlivost květin ve váze.
Skalka z vrstevnatých hornin: Krása geologického kontrastu
Zcela jedinečný článek se věnuje tvorbě skalek z vrstevnatých hornin, které se vyznačují nejen vizuální dramatičností, ale i funkčností v zahradní kompozici. Autoři doporučují konkrétní typy hornin a vysvětlují, jak pracovat s výškovými rozdíly a jak zapojit do výsadby suchomilné rostliny. Výsledkem je prostor s osobitým charakterem, který působí přirozeně a zároveň výtvarně.
Meruňky a středně pozdně kvetoucí druhy: Sázka na jistotu i chuť
V dalším pokračování ovocnářské série se redakce zaměřuje na meruňky – jejich nároky, výběr odrůd a chyby, kterých se pěstitelé často dopouštějí. Navazující článek rozšiřuje téma o přehled středně pozdně kvetoucích druhů ovoce, které jsou ceněny pro menší náchylnost k jarním mrazíkům. Praktické rady jdou ruku v ruce s odborným vhledem a zkušeností.
Kopr: Láska nebo odpor
Článek s výstižným názvem ,Kopr buď milujete, nebo nesnášíte‘ si hraje s polaritou tohoto aromatického krále kuchyně. Autor mapuje historii kopru, jeho využití nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Nabízí i méně známé recepty a tipy na pěstování, které vás možná přesvědčí dát kopru druhou šanci.
Příbuzní okurek, které (zatím) neznáte
Botanické zajímavosti pokračují článkem o méně známých příbuzných našich tradičních okurek. Lufa, angurie nebo kiwano – plodiny, které vzbuzují zvědavost a přinášejí exotiku do české zahrady. Kromě pěstitelských rad se čtenáři dozvědí i zajímavé kuchyňské a léčivé využití těchto neobvyklých druhů.
Růže jako zážitek: Návštěva zahrady, která bere dech
Poutavá reportáž z návštěvy růžové zahrady otevírá srdce každému milovníkovi květin. Místo, kde se růže stávají nejen dekorací, ale i výrazem péče, trpělivosti a lásky k přírodě. Článek přibližuje pěstební tipy, ale i filozofii zahrady, kde se květiny stávají poselstvím krásy a klidu.
Školní zahrady: Když se příroda stává učebnou
Rubrika zaměřená na školní zahrady ukazuje, jak důležité je vést děti k přímému kontaktu s přírodou. Příběhy škol, které obnovují nebo zakládají vlastní zahrady, jsou inspirativní nejen pro pedagogy. Zahrada jako prostor pro výuku biologie, ekologie i mezilidských vztahů přináší rozměr, který školní lavice často postrádá.
Jabloně pod ochranou: Jak jim pomoci
Péče o jabloně v tomto období je klíčová. Odborníci se věnují prevenci a řešení chorob a škůdců, kteří právě v tomto čase ohrožují zdraví stromů. Čtenáři se dozví, jak účinně zasáhnout bez zbytečné chemie a jak podpořit vitalitu stromů přírodní cestou.
Síla přírody v kuchyni a domácí lékárně
Z receptáře Blanky Poláčkové přicházejí chutné a osvědčené rady, jak využít zahradní plody v kuchyni. Bylinek se týká i pokračování rubriky s bylinnými recepty, které vás naučí, jak připravit tinktury, čaje a masti z dostupných surovin. A konečně rubrika ,Lékárna na zahradě‘ přináší dvanáctý díl o léčivé síle kořenů – opomíjené, ale mimořádně účinné části rostlin, která často skrývá největší poklad.
39 Kč Cena vč. DPH